06:14:33

Newsflash

Newsflashes
zaventem_landing zaventem_luchthaven1 zaventemaerial_photo steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 controletoren belgocontrol zaventem steenokkerzeel_kappel
Luchthaven dreigt milieuvergunning te verliezen (Standaard) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchthavens Belgiƫ
Geschreven door WebMaster   
donderdag 22 mei 2008 23:04

OOSTENDE - De auditeur van de Raad van State adviseert om de milieuvergunning van de internationale luchthaven Oostende-Brugge te vernietigen. De Vlaamse overheid diende ondertussen een motie van antwoord in en verzekert dat de luchthaven operationeel blijft.

De auditeur van de Raad van State heeft het beroep van de Werkgroep Impact van de Luchthaven Oostende op de Omgeving (Wiloo) en enkele omwonenden ontvankelijk verklaard.

In mei 2005 startte Wiloo een procedure bij de Raad van State tegen de nieuwe milieuvergunning van de Oostendse luchthaven omdat de actiegroep te weinig garanties zag dat de geluids- en milieuoverlast voor de omgeving beperkt bleef.

De auditeur meent in zijn verslag dat er twee redenen zijn om de milieuvergunning te vernietigen. 'De stad Oostende heeft nooit een informatieavond of hoorzitting gehouden. Het schepencollege dacht dat het milieueffectrapport voldoende was, maar volgens de auditeur is een informatie-avond wel degelijk verplicht. Daarnaast stelt de auditeur dat de definitie 'nacht' ten onrechte beperkt werd van 23 tot 6 uur in plaats van de door Europa opgelegde 23 tot 7 uur', zegt Jacques Denecker, voorzitter van Wiloo.

Indien de Raad van State het advies volgt, kan dat volgens Wiloo grote gevolgen hebben voor de internationale luchthaven Oostende-Brugge. 'Als we dan naar de rechter in kort geding stappen zou de luchthaven eigenlijk moeten sluiten, want een luchthaven zonder vergunning openhouden kan natuurlijk niet. Een definitieve sluiting hoeft echter voor ons niet, maar door deze uitspraak staan we toch al sterker in onze strijd voor een luchthaven op maat van de omgeving, zijnde een kleine passagiersluchthaven', aldus nog Denecker.

De Vlaamse overheid is op de hoogte van het advies van de auditeur en diende ondertussen een motie van antwoord in bij de Raad van State. Het kabinet van de bevoegde Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) zegt dat er van een sluiting geen sprake zal zijn. 'Als de Raad van State het advies volgt, dan vallen we terug op de milieuvergunning van de bestendige deputatie van 2004 en blijft de luchthaven sowieso operationeel.' (dji)