06:14:05

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel_kappel zaventem_landing controletoren belgocontrol zaventem zaventemaerial_photo
"Dagelijks stijgen in België vliegtuigen met defecten op" (HLN) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchthavens België
Geschreven door WebMaster   
zondag 20 juli 2008 18:23
Steeds meer luchtvaartmaatschappijen laten toestellen met defecten toch opstijgen, en dat voornamelijk wegens economische motieven. Dat blijkt uit een onderzoek van Aircraft Engineers International (AEI), dat ontdekte dat defecten vaak pas na de landing worden gemeld. Dat schrijft De Morgen.

"Dagelijks stijgen ook in België vliegtuigen op met een defect", bevestigt de Belgische vereniging van lijnpiloten BECA, al benadrukt die ook dat de veiligheid daarmee niet per definitie in het gedrang komt.

Logboeken
AEI, dat wereldwijd 45.000 luchtvaarttechnici vertegenwoordigt, voerde een doorgedreven studie naar logboeken van vliegtuigen. Daaruit bleek dat 80 tot 90 procent van de defecten aan toestellen pas gemeld werd na de terugvlucht, of wanneer de werkdag er op zit. Daaruit concludeert de organisatie dat piloten te lang wachten met het melden van problemen en hun vlucht zelfs met een defect voortzetten.

Besparingen
Volgens het AEI gaat het hier wel degelijk om een toenemende tendens. "Vroeger werden de toestellen voor het opstijgen nagekeken door technici; de laatste tien jaar besparen maatschappijen door piloten die controles zelf te laten uitvoeren. Wanneer dan een defect wordt opgemerkt, is het vaak te kostelijk om dat meteen te laten herstellen. Want herstellingen zorgen voor vertragingen en misnoegde reizigers, die eventueel zelfs moeten worden opgevangen. Daarom wordt er alles aan gedaan om de reparaties naar een later en gunstiger tijdstip uit te stellen", aldus Bruggeman. (belga/jv)
19/07/08 08u36