22:31:17

Newsflash

Newsflashes
zaventemaerial_photo steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_landing zaventem_luchthaven1 controletoren belgocontrol zaventem steenokkerzeel_kappel
Wij willen hier geen tweede Zaventem (Nieuwsblad) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchthavens België
Geschreven door WebMaster   
vrijdag 08 mei 2009 20:56
Actiecomité  Riemst eist in kort geding geen nachtvluchten op Bierset en geen verlengde startbaan

Vrachtluchtvaartmaatschappij CargoB wil Zaventem verlaten en verhuizen naar Luik Bierset door de te strenge geluidsnormen 's nachts. Riemst heeft het Waalse Gewest en de luchthaven van Luik al voor de rechter gedaagd om een einde te maken aan de nachtvluchten. "Wij zijn niet tegen de luchthaven, want ze zorgt voor veel werk in het Luikse. Maar we willen dat de nachtvluchten stoppen", zegt Jan Peumans, schepen van Leefmilieu (N-VA) in Riemst.

CargoB Airlines heeft gisteren bekendgemaakt dat het de luchthaven van Zaventem wil inruilen voor de luchthaven van Luik Bierset. De geluidsnormen in Zaventem zouden te streng zijn om het bedrijf rendabel te houden. Het bedrijf heeft een veertigtal piloten en een twintigtal administratieve personeelsleden. CargoB is de enige vrachtluchtvaartmaatschappij met Belgische roots die nog op Zaventem vliegt.?

Heel wat vliegtuigen die de luchthaven van Bierset, vlakbij Luik, aandoen, vliegen over Riemst. Het schepencollege is het beu dat er ook 'snachts gevlogen wordt met heel wat lawaaioverlast en verstoring van de nachtrust als gevolg. "Wij willen geen tweede Zaventem in onze regio", zegt de Riemstse burgemeester Mark Vos. "Voor alle duidelijkheid: wij zijn absoluut niet gekant tegen de aanwezigheid van een luchthaven in onze regio. We snappen heel goed dat die een grote economische impact heeft. Op het vlak van tewerkstelling is Bierset ook voor ons belangrijk. Als gemeentebestuur zijn wij echter ook verantwoordelijk voor het welzijn van onze inwoners. Wij willen niet dat hun nachtrust verstoord wordt door toenemend luchtverkeer."?

Het college daagde zowel het Waalse Gewest als de luchthaven zelf voor de rechter om de nachtvluchten te doen ophouden en om de werken voor de verlenging van de startbaan te stoppen. "We beroepen ons erop dat er voor enkele gebouwen van de luchthaven geen milieueffectenrapport (MER) is opgesteld, terwijl dat wel nodig was", zegt schepen van Leefmilieu in Riemst Jan Peumans (N-VA). "Ik benadruk dat wij niet tegen de luchthaven zijn, want ze zorgt voor veel werkgelegenheid in het Luikse. Maar we willen dat de nachtvluchten stoppen en dat de startbaan niet verlengd wordt. Want hoe je het ook draait of keert, een langere startbaan brengt grotere en dus lawaaierige vliegtuigen met zich mee."?