06:13:18

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel_kappel zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventemaerial_photo controletoren belgocontrol zaventem zaventem_landing
Italië heeft 'witte' lijst van toegelaten vliegtuigmaatschappijen (HLN) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchtvaartnieuws buitenland
Geschreven door WebMaster   
maandag 29 augustus 2005 22:13
Italië heeft een "witte lijst" opgesteld van vliegtuigmaatschappijen die toegelaten zijn op Italiaans grondgebied en vraagt dat alle Europese lidstaten de geweigerde maatschappijen de toegang tot hun luchtruim ontzeggen. Dat heeft de Italiaanse minister van Verkeer, Pietro Lunardi, vandaag verklaard. Lunardi is gekant tegen een "zwarte lijst".

"Zwarte lijst overbodig"
"In ons land mogen vliegtuigmaatschappijen die niet aan de veiligheidsnormen voldoen niet vliegen. Daarom is een zwarte lijst van weinig betrouwbare maatschappijen overbodig", stelt Lunardi in interviews met de kranten La Stampa en La Repubblica.

Eerder lieten Frankrijk en België al weten dat ze maandag een zwarte lijst op het internet publiceren van vliegtuigmaatschappijen die om veiligheidsredenen geen toegang krijgen tot het luchtruim. De VS, Groot-Brittannië en Zwitserland beschikken al over dergelijke lijsten.

314 goedgekeurde luchtvaartmaatschappijen
De Italiaanse lijst omvat 314 luchtvaartmaatschappijen wier toestellen goedgekeurd zijn door de Enac, de Nationale autoriteit voor Burgerluchtvaart. Daarbij komen ook nog negentien Italiaanse maatschappijen en acht Amerikaanse maatschappijen. De lijst is terug te vinden op de internetsite van Enac.

"We hebben al een lijst, een witte lijst, samengesteld door Enac. Toestellen die niet op deze lijst voorkomen mogen het Italiaanse luchtruim niet in", aldus nog Lunardi. "Ik zal aan de EU vragen of de door Enac geweigerde maatschappijen eveneens in de andere lidstaten verboden worden en wij zullen het omgekeerde doen", klonk het nog.
Laatst aangepast op donderdag 24 april 2008 23:13