06:14:00

Newsflash

Newsflashes
controletoren belgocontrol zaventem zaventem_luchthaven1 zaventem_landing steenokkerzeel_kappel zaventemaerial_photo steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1
Frankrijk heft 'solidariteitstoeslag' op vliegtickets (De Standaard) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchtvaartnieuws buitenland
Geschreven door WebMaster   
maandag 29 augustus 2005 22:40
PARIJS - Frankrijk is van plan een belasting te heffen op vliegtickets om de wereldwijde armoedebestrijding te financieren. Dat heeft de Franse president, Jacques Chirac, vandaag gezegd. Chirac had het over ,,bijvoorbeeld een toeslag van 5 euro per ticket''. Er wordt nog internationaal overleg gevoerd over het plan, maar Chirac zei dat Frankrijk de ’solidariteitstoeslag’ - die in eerste instantie gebruikt zal worden om AIDS, tuberculose en malaria te bestrijden - zo spoedig mogelijk wil invoeren.

Half september dringen Frankrijk, Duitsland, Algerije, Brazilië, Chili en Spanje op een top van de Verenigde Naties aan op het invoeren van deze extra belasting op vliegtickets, aldus Chirac. Bij wijze van voorbeeld werd gezegd dat een extra heffing van vijf euro op gewone tickets en twintig euro op business class tickets wereldwijd jaarlijks tien miljard euro zou opleveren.

Er is gekozen voor invoeren van belasting op vliegtickets omdat passagiers van luchtvaartmaatschappijen slechts zelden tot de armste wereldburgers behoren. Daarnaast lijkt de belasting op deze manier praktisch en juridisch gezien het best te innen. In mei stelde de Europese Commissie ook al voor een dergelijke solidariteitstoeslag in te voeren, maar toen sprak EC-voorzitter José Manuel Barroso nog van een bedrag van een euro per ticket.

Laatst aangepast op donderdag 24 april 2008 23:12