22:31:53

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel_kappel steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_luchthaven1 zaventemaerial_photo zaventem_landing controletoren belgocontrol zaventem
Verlenging startbaan Bierset terug naar af (De Standaard) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchthavens België
Geschreven door WebMaster   
zaterdag 03 september 2005 22:31

LUIK - De verlenging van de startbaan op de luchthaven van Bierset (Luik) dreigt terug naar af te moeten. De auditeur van de Raad van State heeft na Vlaamse klachten een negatief advies gegeven.

De luchthaven van Bierset wil haar startbaan met 413 meter verlengen. De gemeente Riemst en enkele omwonenden hadden bij de Raad van State een klacht ingediend tegen de bouwvergunning die de Waalse regering aan Bierset toegekend had. De Vlaamse regering volgde het Riemstse voorbeeld een jaar geleden.

Het bezwaar aan Vlaamse kant luidde dat geen enkele overheid aan de andere kant van de taalgrens gekend was in de procedure. Er bestaat nochtans een overeenkomst tussen Waals en Vlaams Gewest om elkaar in te lichten.

De beheerder van Bierset, de SAB, meent dat de groei van de luchthaven geen negatieve impact zou hebben op de gemeenten in de omgeving.

,,We hebben geluidsmetingen die aantonen dat de hinder reëel is'', zegt de burgemeester van Riemst, Jan Peumans (N-VA). ,,Met een langere startbaan komen er zwaardere toestellen en dus meer lawaai. Ook de stad Maastricht is overigens erg ongerust over de plannen.''

De Raad van State volgt doorgaans het advies van de auditeur.

De SAB liet gisteren verstaan nog niet te weten of de plannen voor de verlenging bij een negatief arrest stopgezet moeten worden.


(ty)

©Copyright De Standaard