04:44:02

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 controletoren belgocontrol zaventem zaventem_landing zaventemaerial_photo zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel_kappel
Persbericht 30/09/2005 PDF Afdrukken E-mailadres
Persberichten Zone-S
Geschreven door WebMaster   
vrijdag 30 september 2005 22:25

Verlenging startbaan Zaventem catastrofaal
voor leefbaarheid Vlaams-Brabant

Bevolking massaal op de been tegen dreigend Doel-scenario

 

De gemeentebesturen en bevolking van 10 Vlaams-Brabantse gemeenten reageren krachtig tegen de recent gelekte plannen van Minister Landuyt om één van de parallelle landingsbanen van Zaventem, 25L, te verlengen. De bewonersgroepen worden gesteund door hun gemeentebesturen, de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant, en de natuurbeweging Natuurpunt. De plannen die voorliggen, vormen een directe bedreiging voor de dorpskernen van o.m. de Vlaams-Brabantse gemeenten Steenokkerzeel (Humelgem), Kortenberg (Erps-Kwerps), Bertem, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Oud-Heverlee, Sterrebeek, Tervuren, Zaventem en Zemst.

Federaal Minister van Mobiliteit Landuyt houdt blijkbaar geen rekening met het feit dat de uitvoering van de voorliggende plannen verschillende gemeenten totaal onleefbaar zal maken. Ook het landschap en de laatste historische vergezichten tussen Nederokkerzeel, Erps-Kwerps en Steenokkerzeel zullen verdwijnen.

Daarnaast rijst de vraag of er, uit deze startbaanverlenging, enig economisch voordeel te halen valt. De aanlegkosten worden ruwweg geschat op 135 miljoen Euro, terwijl dit scenario geen enkele bijkomende werkplaats oplevert voor de luchthaven.

 

De bewonersgroepen rond de luchthaven, de tien gemeentebesturen en Natuurpunt bundelen hun krachten aanstaande zaterdag in een massaal protest tegen de plannen om landingsbaan 25L van de luchthaven van Zaventem te verlengen. Ze roepen op om mee actie te voeren op zaterdag 1 oktober om 11.00 uur aan het uiteinde van de startbaan 25L (aan de Kortenbergsesteenweg in Steenokkerzeel).

 

De gemeentebesturen en bewonersverenigingen eisen de onvoorwaardelijke terugkeer naar het historisch prefentieel baangebruik van voor 1999 en het herstel van de leefbaarheid en stabiliteit rondom de luchthaven. Ze nemen het niet dat de omwonenden die zich steeds verdraagzaam en verzoenend hebben opgesteld ten opzichte van de luchthaven nu de dupe dreigen te worden.

 

De Bewonersgroepen

ZONE-S (Steenokkerzeel) & Decibel 25L (Kortenberg)
Laatst aangepast op woensdag 26 oktober 2005 20:03