20:10:09

Newsflash

Newsflashes
controletoren belgocontrol zaventem zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_landing zaventemaerial_photo steenokkerzeel_kappel
Concorde-ingenieur medeverantwoordelijk voor crash? (Het Nieuwssblad) PDF Afdrukken E-mailadres
Vliegtuigconstructeurs
Geschreven door WebMaster   
vrijdag 21 oktober 2005 20:02

PARIJS - Meer dan vijf jaar na de crash met een Concorde bij Parijs richt het gerechtelijk onderzoek zich ook op een toenmalige ingenieur van de Franse burgerluchtvaartautoriteiten. Bij het vliegtuigongeluk in juli 2000 kwamen 113 mensen om het leven.

Er wordt onderzocht of de man medeverantwoordelijk is voor een veiligheidsgebrek aan de onderkant van de Concorde, een euvel dat sinds 1979 was gekend. Het Franse gerecht onderzoekt of de ingenieur in verdenking zal worden gesteld voor dood door schuld en het toebrengen van lichamelijke letsels, zo klonk het donderdagavond in gerechtelijke kringen in Pontoise bij Parijs.

Het is de derde verdachte die wegens dat veiligheidsgebrek wordt gehoord. Eerder werden al een ingenieur en de toenmalige directeur van het Concordeprogramma bij Aérospatiale (nu EADS) in verdenking gesteld. Daarnaast is er een onderzoek geopend tegen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines (CA) en een medewerker van CA.

Een vliegtuigonderdeel was van een ander vliegtuig gevallen en op de baan blijven liggen en zou de crash hebben veroorzaakt, aldus een verslag van deskundigen van december 2004. Het onderdeel zou tegen de brandstoftank zijn terechtgekomen waardoor de kerosine vuur vatte. De Concorde stortte neer kort nadat het toestel was opgestegen van op de luchthaven Charles De Gaulle.

 bava (belga)

Laatst aangepast op zaterdag 26 april 2008 20:44