15:16:24

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel_kappel controletoren belgocontrol zaventem zaventem_landing steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventemaerial_photo zaventem_luchthaven1
"Gevaarlijke startbaan enkel gebruiken in nood" (HLN) PDF Afdrukken E-mailadres
Nieuws algemeen
Geschreven door WebMaster   
maandag 26 mei 2008 20:03
Vijf burgemeesters van gemeenten in de Oostrand vinden dat de korte startbaan 02/20 op de luchthaven van Zaventem beter niet meer gebruikt wordt. Dat stelden ze zondagavond in een mededeling naar aanleiding van het ongeval met een vrachtvliegtuig op die baan.

Gevaarlijk
De burgemeesters van Oudergem (Didier Gosuin), Sint-Lambrechts-Woluwe (Olivier Maingain), Sint-Pieters-Woluwe (Willem Draps), Kraainem (Arnold d'Oreye) en Wezembeek-Oppem (François Van Hoobrouck) herinneren eraan dat baan 02/20 de kortste (1.000 meter minder dan baan 25R) en dus de meest gevaarlijke is op Brussels Airport.

Spreidingsplan Anciaux
Ze merken voorts op dat alle vliegtuigen zondag verplicht langs de korte baan moesten opstijgen door het spreidingsplan van voormalig federaal minister van Mobiliteit Bert Anciaux. Voordien werd de startbaan nooit intensief gebruikt, maar enkel in noodgevallen, tijdens werken of als de andere banen niet beschikbaar waren, luidt het nog.

Anciaux en Landuyt verantwoordelijk
Gezien de Belgische staat al drie keer is veroordeeld door de Raad van State voor het gebruik van baan 02/20, dragen oud-ministers Bert Anciaux en Renaat Landuyt en huidig staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe "een erg grote politieke verantwoordelijkheid omdat ze het gebruik van de gevaarlijke korte baan 20 zondag voor alle vertrekken hebben verplicht", menen de burgemeesters nog.

Terug naar oude schema
Ze vragen dan ook dat het vliegschema dat vijftig jaar lang van kracht was, voor de komst van Anciaux als minister van Mobiliteit, opnieuw wordt ingevoerd. "Dat betekent dat het opstijgen alleen nog gebeurt via de lange startbaan 25R."

Veiligheid primeert
Brussels minister van Economie en Tewerkstelling Benoît Cerexhe (cdH) vindt dat bij elke beslissing in verband met het luchtverkeer moet worden uitgegaan van het belang van de veiligheid van vliegtuigpassagiers, bemanningsleden en omwonenden van de luchthaven. Bij het opstellen van een nieuw plan voor het gebruik van de verschillende banen moet de federale regering daarom rekening houden met de bevolkingsdichtheid onder de omwonenden. (belga/jv/gb)
Laatst aangepast op maandag 26 mei 2008 20:24