15:13:15

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_luchthaven1 zaventem_landing controletoren belgocontrol zaventem steenokkerzeel_kappel zaventemaerial_photo
Crashsite Zaventem veilig verklaard (Standaard) PDF Afdrukken E-mailadres
Nieuws algemeen
Geschreven door WebMaster   
woensdag 28 mei 2008 19:33

Geen schade aan startbaan Zaventem

ZAVENTEM - De crashsite van de verongelukte Boeing 747 op de luchthaven van Zaventem is vanmiddag veilig verklaard. Zowel op het vlak van brand- en ontploffingsgevaar als wat betreft de stabiliteit van het toestel is er geen gevaar meer. Dat meldt The Brussels Airport Company.

Nu de site veilig is, verrichten specialisten van het parket en van het Directoraat Generaal der Luchtvaart vaststellingen aan boord van het vliegtuig. Die passen in het gerechtelijk en veiligheidsonderzoek dat door hun respectievelijke diensten wordt geleid.

De Boeing 747 van het Amerikaanse Kalitta Air crashte zondagmiddag bij het opstijgen vanop de luchthaven van Zaventem. Het toestel brak aan het einde van baan 02/20 in drie stukken. Omdat het toestel volgetankt was met kerosine, moest de brandstof eerst verwijderd worden en moest de site veilig verklaard worden voor er van onderzoek en berging sprake kon zijn.

Landingsbaan

De crash van de Boeing 747 heeft geen schade veroorzaakt aan het oppervlak van start- en landingsbaan 02/20. Of er van randschade sprake is, is nog niet duidelijk. Dat zegt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport Company (BAC).

'De crash heeft zeker geen schade veroorzaakt aan het baanoppervlak', zegt Van der Cruysse. Maar of er andere schade is, bijvoorbeeld aan de ILM-systemen van de piste, is nog niet gekend. 'Dat is absoluut nog niet duidelijk', zegt Van der Cruysse.

Werken

In augustus en september zijn werken gepland aan de parallelle banen 25R/07L en 25L/07R, die daarvoor alternerend drie weken zullen afgesloten worden.

Tijdens die periode zal extra beroep worden gedaan op baan 02/20, waar de Boeing zondag is gecrasht. Volgens Van der Cruysse is het nu nog veel te vroeg of eventuele randschade aan baan 02/20 die planning in de war kan sturen. 'Dat zal de komende dagen blijken. Laten we nu niet van een doemscenario uitgaan.'

svh

Laatst aangepast op woensdag 28 mei 2008 19:37