22:33:24

Newsflash

Newsflashes
zaventemaerial_photo zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel_kappel steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 controletoren belgocontrol zaventem zaventem_landing
Forse daling vliegbewegingen Brussels Airport PDF Afdrukken E-mailadres
Nieuws algemeen
Geschreven door Hans - WebMaster   
zaterdag 20 december 2008 21:50
Brussels Airport kende in november een daling van het aantal vliegbewegingen met 15 procent in vergelijking met november vorig jaar. Dat is vooral het gevolg van de economische crisis. Er waren in november zelfs minder bewegingen dan in november 2001, toen Sabena over de kop ging.

Laagste niveau sinds 1995
Qua bewegingen zit Zaventem op het laagste niveau sinds november 1995. Het gaat wel over vliegbewegingen, dus niet over passagiers.
Voor heel Belgiƫ was er in november een daling van het aantal vliegbewegingen op jaarbasis met 13,3 pct tot 79.914. "De economische crisis heeft een heel grote impact", luidt het bij Belgocontrol, het overheidsbedrijf dat instaat voor de veiligheid van het luchtverkeer in het Belgisch burgerlijk luchtruim en op onze openbare luchthavens.

Sabena
De daling is vooral zichtbaar bij Brussels Airport (-15,09 pct, tot 18.958 bewegingen). Dat is minder dan het aantal bewegingen in november 2001, toen Sabena failliet ging, en het laagste niveau voor november in dertien jaar tijd. "Dit toont hoe ernstig de impact is", aldus een Belgocontrol-woordvoerder.

In november voeren de luchtvaartmaatschappijen traditiegetrouw hun winteruurrooster in, maar omwille van de economische crisis hebben zij hun activiteiten naar beneden toe herzien. De lijndienstmaatschappijen tekenden een daling op van hun bewegingen met 11,08 pct, de cargobewegingen daalden met 49,47 pct en de charters met 9,72 pct. De daling van het aantal cargobewegingen is grotendeels toe te schrijven aan de sterke daling bij DHL, na de gedeeltelijke overheveling naar Leipzig begin april. De daling is ook te merken bij het luchtverkeer dat beheerd wordt door CANAC (overvluchten en naderingen), waar er een daling is 11,95 pct.

Regionale luchthavens

De dalende trend was er ook bij de regionale luchthavens: de vier regionale samen registreerden in november een daling met 14,44 pct tot 18.830. Voor het commerciƫle verkeer (IFR) beperkte de daling zich tot 4,55 pct. Het VFR-verkeer of vlucht op zicht (vliegscholen en dergelijke) voor de regionale luchthavens kende een daling met 21,15 pct, maar dat was vooral te wijten aan het slechte weer. (belga/gb)