15:13:32

Newsflash

Newsflashes
zaventem_luchthaven1 zaventem_landing steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 steenokkerzeel_kappel zaventemaerial_photo controletoren belgocontrol zaventem
Luidste vliegtuigen gebannen van Zaventem (Nieuwsblad) PDF Afdrukken E-mailadres
Nieuws
Geschreven door WebMaster   
maandag 24 augustus 2009 22:34

BRUSSEL - Er gelden vanaf 25 oktober strengere geluidsquota op de luchthaven van Zaventem. Dat maakte staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) vrijdag bekend.

De maximale geluidsquota voor opstijgende vliegtuigen dalen van 12 naar 8 QC (Quota Count) tussen 23 en 6 uur, en van 24 naar 12 QC tussen 6 en 7 uur. Overdag zullen geluidsbeperkingen tot 48 QC gelden tussen 7 en 21 uur, en tot 24 QC tussen 21 en 23 uur. Tot nu bestonden er overdag en 's avonds geen beperkingen.

Volgens een persbericht van staatssecretaris Schouppe betekent dat concreet dat zware vrachtvliegtuigen van de vorige generatie niet langer toegelaten zullen worden op de luchthaven van Zaventem, ook niet overdag.

''s Nachts zullen alleen nog geluidsarme toestellen worden gebruikt. In overleg met de luchtvaartsector werd voorzien in enkele uitzonderingen en in een overgangsperiode, zodat de maatschappijen hun vloot kunnen aanpassen, en de economische gevolgen van deze maatregelen beperkt blijven voor een sector die reeds sterk werd getroffen door de huidige crisis.'

Het ministerieel besluit over de geluidsquota, dat vrijdag verscheen in het staatsblad, vloeit voort uit het globale akkoord van de federale regering op 19 december over het beheer van de luchthaven. Over andere maatregelen, zoals de beperking van het aantal nachtvluchten, werd al eerder gecommuniceerd.

'Deze nieuwe beperkingen maken van Zaventem een van de strengste Europese luchthavens op het gebied van maatregelen tegen de geluidsoverlast', zegt Schouppe. (AVG (Belga)

Laatst aangepast op maandag 24 augustus 2009 22:38