20:09:20

Newsflash

Newsflashes
controletoren belgocontrol zaventem zaventemaerial_photo steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_luchthaven1 zaventem_landing steenokkerzeel_kappel
BEAP ontkent twijfelachtige slaagkansen luchtvaartproject (Tijd) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchtvaartmaatschappijen Belgiƫ
Geschreven door WebMaster   
maandag 06 december 2004 18:47

(belga) - Medestichter Filip Van Rossem ontkent ten stelligste dat het luchtvaartproject Belgian Employees Aviation Promotion Holding (BEAP) één grote luchtbel zou zijn. Verscheidene waarnemers opperden de afgelopen dagen dat BEAP geen enkele kans op slagen heeft. BEAP beschikt nog niet over de nodige documenten om een vlieglicentie aan te vragen.

Filip Van Rossem noemt de kritiek van de waarnemers onterecht. 'Wij verkopen geen lucht. Het feit dat we vorige week met ons project naar buiten zijn gekomen, was gewoon om bekend te maken dat we op 23 december een eerste vlucht uitvoeren. De eigenlijke activiteiten starten pas in maart 2005', luidt het.

Volgens Van Rossem is het ook uit de lucht gegrepen dat de persvoorstelling van vorige week op video werd vastgelegd om in West-Afrika de nodige fondsen los te krijgen. 'Ons project is drie dagen voor de officiële mededeling in België aan de Afrikaanse geïnteresseerden voorgesteld. Het verhaal over de video-opnamen is niet waar', stelt Van Rossem.

Lomé

Tot slot merkt hij nog op dat er vanuit Nederland heel positieve contacten zijn met ExelAviationGroup, dat een van de belangrijke financiers van BEAP zou zijn. 'Wij hebben zaterdag de hele dag met de Nederlandse groep aan tafel gezeten', is het enige wat Van Rossem op dit moment over de gesprekken kwijt wil.

BEAP werd begin 2002 opgericht door meer dan 1.400 voormalige werknemers van Sabena, vooral piloten. Op 23 december wil BEAP een eerste keer van Brussel naar Lomé vliegen. Vanaf volgend jaar komen er twee vluchten per week op die lijn. Vanuit de Togolese hoofdstad wil BEAP een 15-tal Afrikaanse bestemmingen aanvliegen. Tegen einde maart zou de vloot bestaan uit twee Boeings 737 en twee Boeings 767.

Maar BEAP beschikt nog niet over de nodige documenten om een vlieglicentie (AOC) aan te vragen. Dat zei Eric Aerden, woordvoerder van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer, maandag.

Verbaasd

'Wat ons betreft ligt er geen vuistdik dossier op tafel dat BEAP nodig heeft om een vergunning te krijgen. Ook talrijke andere documenten ontbreken nog', aldus Aerden. 'Ik ben verbaasd dat BEAP nu al uitpakt met uitspraken over het nieuwe luchtvaartproject. Ook het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart begrijpt het niet.'

Aerden acht het ondenkbaar dat BEAP op 23 december haar eerste vlucht naar Togo (Lomé) uitvoert. 'Tenzij BEAP natuurlijk gebruik maakt van een buitenlandse licentie, maar daar heeft de vereniging voorlopig geen melding van gemaakt.'

De woordvoerder stelt ook nog dat hij het bijzonder zou betreuren als BEAP de schuld bij de overheid zou leggen indien het hele project wordt afgeblazen. 'Een scenario zoals destijds met Freddy Van Gaever, die de Belgische politiek van sabotage beschuldigde, moet vermeden worden', aldus nog Eric Aerden.

15:28 - 06/12/2004
Copyright © Tijdnet

Laatst aangepast op donderdag 24 april 2008 22:37