20:09:24

Newsflash

Newsflashes
zaventem_landing steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventemaerial_photo zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel_kappel controletoren belgocontrol zaventem
Onderzoek naar fraude met vakbondsgeld Sabena (Het Nieuwsblad) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchtvaartmaatschappijen Belgiƫ
Geschreven door WebMaster   
vrijdag 04 februari 2005 20:04

Het parket is een onderzoek gestart naar mogelijke verduistering van vakbondspremies bij Sabena. Om de ledenlijst van het ABVV op te smukken zouden fictieve namen gebruikt zijn, zodat Sabena meer geld moest terugbetalen dan nodig was. De speurders onderzoeken de periode tussen 1989 en 1999.

Onderzoeksrechter Michel Caise viel gisterochtend binnen in de plaatselijke zetel van het ABVV in Vilvoorde. De huiszoeking kwam er na een klacht van een gepensioneerde vakbondsman, die beweert gedwongen te zijn een schuldbekentenis te ondertekenen voor een bedrag van 125.000 euro. Toen de rechtbank werd ingeschakeld om de man te dwingen het bedrag te betalen, gaf zijn advocaat hem de raad op zijn beurt naar het gerecht te stappen. Volgens de klacht werd gesjoemeld met de syndicale ledenlijsten, zodat Sabena meer premies heeft terugbetaald dan er effectief werknemers bij een vakverbond waren aangesloten. Om dat aantal op te drijven werd onder meer gebruik gemaakt van de namen van overleden werknemers, of werden bestaande Sabéniens fictief bij de vakbond aangesloten. Om de schijn hoog te houden, werden bij de inning van de premies duplicaten van vervalste uitnodigingen getoond, aldus de klacht.

De Brusselse speurders hebben tijdens hun huiszoeking exemplaren aangetroffen van gedupliceerde documenten, zoals die in de klacht beschreven worden. Onderzoeksrechter Michel Claise heeft voorlopig niemand aangehouden of onder verdenking geplaatst omdat de huidige verantwoordelijken van de ABVV-zetel ten tijde van de verdachte feiten een andere functie bekleedden. Het gerecht weigert te verklappen over hoeveel geld in het dossier sprake is.

 kum 
Laatst aangepast op donderdag 24 april 2008 22:16