20:09:16

Newsflash

Newsflashes
zaventemaerial_photo zaventem_luchthaven1 controletoren belgocontrol zaventem steenokkerzeel_kappel zaventem_landing steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1
Parket onderzoekt vakbondspremies Sabena - update (Tijd) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchtvaartmaatschappijen Belgiƫ
Geschreven door WebMaster   
vrijdag 04 februari 2005 20:11

(belga) - Het parket is een onderzoek gestart naar mogelijke verduistering van vakbondspremies bij Sabena. Om de ledenlijst van het ABVV op te smukken zouden fictieve namen gebruikt zijn, zodat Sabena meer geld moest terugbetalen dan nodig was. De speurders onderzoeken de periode tussen 1989 en 1999. Het ABVV Metaal zegt niets te vrezen van het onderzoek en weerlegt de fraude-aanklachten. Dat bevestigde vakbondsman Karel Gacoms vrijdag op een persconferentie

Donderdag viel het Brusselse parket binnen op vier plaatsen bij de socialistische metaalvakbond. Het ging op zoek naar aanwijzingen voor fraude met vakbondspremies bij het sociaal fonds voor het grondpersoneel. Dat fonds betaalde jaarlijks de premies uit aan de vakbondsleden. Maar volgens een klacht zouden er ook premies zijn uitbetaald aan reeds overleden vakbondsleden en zou gesjoemeld zijn met duplicaten van de kaarten.

Goed om weten is dat de klacht waarop het Brusselse parket zich baseert, werd ingediend door J.V., de voormalige penningmeester van het sociaal fonds. Het is die man die de vakbondspremies uitbetaalde aan de werknemers. Eveneens goed om weten is dat tegen J.V. (van liberale stempel) zelf een juridische procedure loopt waarin hij ervan wordt beschuldigd in de periode 1989-1999 125.000 euro te hebben verduisterd uit het fonds. Die procedure tegen J.V. werd ingesteld door de verantwoordelijken van het sociaal fonds, onder meer door toenmalig voorzitter Karel Gacoms.

Is de klacht van J.V. een rechtstreekse afrekening met het ABVV? Karel Gacoms wil dat niet hardop gezegd hebben. 'Ik heb begrip voor J.V., 125.000 euro moeten ophoesten is niet evident. Ik vermoed dat zijn advocaat hem de raad heeft gegeven zelf mensen aan te klagen omdat dat de enige manier is om de juridische procedure tegen hem te rekken', aldus Gacoms. Het parket van Brussel weerlegt die hypothese en stelt dat de klacht van J.V. dateert van eind 2003. Het feit dat er pas donderdag huiszoekingen zijn verricht, heeft gewoon te maken met het feit dat het onderzoek zo lang heeft geduurd.

Het ABVV staat in de zaak naar eigen zeggen 'recht in de schoenen'. Dennis De Meulemeester, secretaris van de afdeling burgerluchtvaart bij het ABVV Metaal, legt het oude premiesysteem uit: 'De werkgever geeft de werknemer aan het eind van het jaar een premiekaart. De werknemer die aangesloten is bij een vakbond moet vervolgens met zijn premiekaart en zijn vakbondslidboekje bij de drie vakbonden passeren voor een stempel. Nadien kan hij terecht bij de penningmeester (toenertijd J.V.) voor de uitbetaling (100 euro)'.

J.V. beweert in zijn klacht tegen het ABVV dat er nog premies werden uitbetaald aan overleden vakbondsleden. De Meulemeester bevestigt: 'De premie werd inderdaad nog één keer - en niet meer - betaald aan de erfgename, maar dat was een éénmalige geste.' Dat er gefraudeerd werd met duplicata's of dubbels van de premiekaarten, ontkent het ABVV dan weer ten stelligste.

'Andere vakbonden hebben het systeem van de afgestempelde lidboekjes afgeschaft, maar wij zijn dat blijven hanteren. Het is dus uitgesloten dat onze vakbondsmensen twee keer een premie hebben ontvangen omdat die steeds moest worden afgestempeld door de drie vakbonden', aldus nog Gacoms, die erop vertrouwt dat het onderzoek geen bezwarende elementen zal opleveren.

Dat het niet altijd even rimpelloos loopt tussen de Sabena-vakbonden bewijst een ander syndicaal dispuut. Zo vechten de bonden in de achtergrond een geschil uit over de bestemming van het geld dat in de sociale fondsen van Sabena zit.

17:46 - 04/02/2005
Copyright © Tijdnet

Laatst aangepast op donderdag 24 april 2008 22:07