20:09:55

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 controletoren belgocontrol zaventem steenokkerzeel_kappel zaventemaerial_photo zaventem_landing zaventem_luchthaven1
Liefdesaffaire kost Boeing-baas zijn baan (De Standaard) PDF Afdrukken E-mailadres
Vliegtuigconstructeurs
Geschreven door WebMaster   
woensdag 09 maart 2005 16:30
NEW YORK (reuters, bloomberg, ap) - Iedereen in de Verenigde Staten is het erover eens: Harry Stonecipher, de maandag ontslagen topman van Boeing, heeft eigenlijk niets ernstigs misdaan. Oké, hij had een relatie met een collega. Maar ze was niet zijn rechtstreekse ondergeschikte en stemde volledig in met de affaire. De liefdesperikelen zelf werden hem dus niet kwalijk genomen door de raad van bestuur, zo zei voorzitter Lewis Platt maandag. Maar wat dan wel? ,,Hij had een paar zaken slecht beoordeeld. Dat kan zijn leiderschap in gevaar brengen'', aldus Platt. Stonecipher zou een interne bedrijfscode overtreden hebben waarin het personeel verboden wordt om oneerlijk, bevooroordeeld of niet integer te handelen.

Een dag na het geruchtmakende ontslag is in de Verenigde Staten een debat losgebarsten over hoe bedrijven moeten omgaan met affaires op de werkvloer, in het bijzonder als het toplui betreft. Dat debat is niet nieuw. Het wordt al vijfentwintig jaar gevoerd, sinds een werkneemster van het Amerikaanse bedrijf Bendix ontslag moest nemen omdat ze een relatie had met haar baas, topman Bill Agee. De twee traden in het huwelijk, maar pas nadat Agee's vriendin het bedrijf had moeten verlaten nadat de zaak in de media breed was uitgemeten.

Sindsdien zijn er nog heel wat vergelijkbare zaken gepasseerd. Volgens deskundigen is het meestal de vrouw die het bedrijf verlaat als de affaire ontoelaatbaar wordt geacht. De keren dat de man het onderspit delft, zoals nu bij Boeing, zijn zeldzaam.

In de Verenigde Staten wordt over het algemeen veel meer overspannen gereageerd op dergelijke zaken dan in Europa. De oorzaak daarvan is de claim-cultuur in dat land. Bedrijven willen niet blootgesteld worden aan het risico dat een in de liefde teleurgestelde werkneemster een schadevergoeding eist of haar ex-minnaar van ongewenste intimiteiten beschuldigt. In het geval van Boeing kwam daar nog bij dat het bedrijf al af te rekenen heeft met een reeks schandalen. Stoneciphers voorganger, Phil Condit, moest opstappen nadat twee Boeing-werknemers veroordeeld waren wegens het illegaal inhuren van een legerfunctionaris.

09/03/2005
 
©Copyright De Standaard
Laatst aangepast op zaterdag 26 april 2008 20:55