22:32:26

Newsflash

Newsflashes
zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel_kappel zaventemaerial_photo zaventem_landing controletoren belgocontrol zaventem steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1
Rynair veroordeeld door rechtbank Charleroi (HLN) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchthavens België
Geschreven door WebMaster   
maandag 21 maart 2005 20:41
De arbeidsrechtbank van Charleroi heeft de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair veroordeeld wegens niet-naleving van de sociale wetgeving. De klacht was ingediend door drie voormalige werknemers van het boordpersoneel van de maatschappij met basis op Brussels South Charleroi Airport (BSCA). De zaak kwam voor het Europees Gerechtshof, dat ze terugstuurde naar de arbeidsrechtbank van Charerloi omdat niet alle Belgische rechtsmiddelen waren uitgeput door de eisende partijen.

Ontslagen na testperiode
De drie werknemers die de rechtszaak hadden aangespannen, waren in april 2002 ontslagen na een testperiode van een jaar. Dat was volgens een eerste luik van de klacht strijdig met de Belgische wetgeving. Die stelt dat een proefperiode niet langer dan zes maanden mag duren. Andere klachten sloegen op het niet-geregelde vakantiegeld en het niet-betalen van overuren, dienstencheques en transportkosten.

Ierse regels
De gewraakte contracten waren in het Engels opgesteld en verwezen allen naar het Ierse recht. De advocaten van Ryanair wezen hiervoor naar een "harmonisering tussen het personeel". Voor de luchtvaartmaatschappij wordt de bevoegdheid ook bepaald door de plaats van aanwerving, en die gebeurde in Ierland, waar de maatschappelijke zetel is gevestigd. Bovendien zijn de vliegtuigen in Ierland geregistreerd en ingeschreven. Uit dat land kwamen ook de instructies en de uurregelingen, met salarissen betaald in (Ierse) ponden, volgens Ierse fiscale en sociale regels.

Belgische wet voorrang
De arbeidsrechtbank in Charleroi verklaart zich in het vonnis bevoegd, onder meer wegens de territoriale bevoegdheid: de betrokken werknemers vertrokken vanuit Charleroi en keerden er terug. Ten gronde oordeelt de rechtbank dat, ook als de arbeiders onderworpen zijn aan Ierse wetten en reglementen, de Belgische wetten en reglementen voorrang hebben, want de werknemers vervullen hun arbeid op het Belgische grondgebied. Bovendien onderhouden deze werknemers wettelijk geen nauwere banden met Ierland dan met België. De Belgische wetgeving, stelt de arbeidsrechtbank nog, beschikt over wetteksten die de banden van deze werknemers met hun werkgever moeten bepalen.

Voordelen
Ten slotte is de arbeidsrechtbank van oordeel dat de werknemers meer voordelen zouden gehaald hebben onder de Belgische wetgeving en dat zij hierop gegrond aanspraak kunnen maken. In het besluit steunt de rechtbank de vraag van de betrokkenen. Ryanair heeft na betekenis van het vonnis één maand om beroep aan te tekenen. (belga)