20:10:11

Newsflash

Newsflashes
zaventem_luchthaven1 controletoren belgocontrol zaventem zaventemaerial_photo steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_landing steenokkerzeel_kappel
Weer ruzie over vliegtuigsubsidies (De Standaard) PDF Afdrukken E-mailadres
Vliegtuigconstructeurs
Geschreven door WebMaster   
maandag 21 maart 2005 21:00
BRUSSEL (reuters, bloomberg) - Het conflict tussen Europa en de VS over de subsidies aan hun vliegtuigbouwers Airbus en Boeing is weer opgeflakkerd. Vrijdag braken de VS de onderhandelingen af omdat Europa te kwader trouw zou zijn. Europees commissaris voor Buitenlandse Handel Peter Mandelson drong zaterdag sterk aan op een hervatting van de onderhandelingen. Hij noemde de stopzetting, en het dreigement van de VS om het conflict weer voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te brengen, ,,voortijdig en onnodig''.
Het conflict sleept al jarenlang aan. De VS beweren dat Europa de handelsregels heeft geschonden door sinds 1967 voor meer dan 15 miljard dollar subsidies te hebben gegeven aan Airbus. De EU stelt dat Boeing sinds 1992 voor 23 miljard dollar onwettige steun heeft gekregen, onder de vorm van belastingvoordelen, contracten voor militair onderzoek en Japanse voordelen voor toeleveranciers.

De ruzie is des te bitsiger omdat Airbus sinds 2003 Boeing overvleugeld heeft als grootste leverancier van passagiersvliegtuigen. Het marktaandeel van Boeing is gedaald tot nog 48 procent, tegenover 73 procent in 1993. De VS vinden daarin een argument waarom Europa de steun moet stopzetten. Subsidies waren misschien verantwoord toen Airbus nog een startend bedrijf was, zeggen ze, maar de groei van de Europese vliegtuigbouwer bewijst dat die periode achter de rug ligt.

Op 11 januari kwamen beide partijen overeen alle steun voor de vliegtuigbouwers gedurende 90 dagen stop te zetten. In die periode zouden ze een overeenkomst proberen te bereiken om alle subsidies voor de vliegtuigbouwers te schrappen. Volgens Richard Mills, de woordvoerder voor de Amerikaanse handelsonderhandelaar Robert Zoellick - die binnenkort vervangen wordt door Robert J. Portman - houdt de EU zich echter niet aan de afspraken die gemaakt zijn op 11 januari.

Europa stuurt aan op een tussenoplossing. In een eerste fase zouden de subsidies voor de ontwikkeling van Airbus-toestellen verminderd worden, terwijl ook de steun voor Boeing afgebouwd zou worden. Daarmee zou de deadline van 11 april gehaald worden. In een later stadium zouden dan onderhandelingen beginnen over de verdere afbouw van de steun. Mills zei dat de VS bereid is zo'n aanpak in twee fasen te overwegen.

De VS hadden het conflict in oktober vorig jaar aanhangig gemaakt bij de WTO. Door het akkoord in januari om opnieuw te gaan onderhandelen, werd die procedure stilgelegd. De VS dreigden nu opnieuw naar de WTO te stappen.


21/03/2005

┬ęCopyright De Standaard