06:14:19

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 steenokkerzeel_kappel zaventem_luchthaven1 controletoren belgocontrol zaventem zaventem_landing zaventemaerial_photo
Perstekst gemeente Oud-Heverlee PDF Afdrukken E-mailadres
Persberichten
Geschreven door WebMaster   
vrijdag 22 april 2005 07:47

Perstekst gemeente Oud-Heverlee

20 april 2005

 

Ook gemeente Oud-Heverlee protesteert

 

Nog meer protest tegen beslissing minister Landuyt m.b.t.

wijziging spreidingsplan

 

In uitvoering van een arrest van het Brusselse Hof van Beroep van 17 maart waarbij een onderdeel van het spreidingsplan werd geschrapt - te weten het intensief landen op baan 02 gedurende een aantal halve nachten per week en één zaterdag op twee tijdens de dag - besliste de federale regering begin deze week om het spreidingsplan aan te passen en het preferentieel baangebruik op de luchthaven te wijzigen.

 

De beslissing komt er op neer dat er meer gebruik zal gemaakt worden van andere banen, ook voor het opstijgen, wat bijkomende lawaaihinder zal veroorzaken in de deelgemeenten Sint-Joris-Weert en Oud-Heverlee, die sinds de inwerkingtreding van het spreidingsplan al bijzonder druk overvlogen worden, zowel overdag als 's nachts.

 

Burgemeester Albert Vandezande en europarlementslid en eerste schepen Marianne Thyssen zijn niet te spreken over deze ondoordachte beslissing van minister van mobiliteit, Renaat Landuyt : "Oud-Heverlee was altijd een plaats van natuur, rust en stilte, dankzij jarenlange, volgehouden investeringen, zowel door het Vlaams gewest als door de gemeente zelf, in natuurbehoud, bosbehoud en zachte recreatie. Voor de derde keer op rij krijgen we nu bijkomende vlieglawaaihinder te verduren. Een eerste keer door de inwerkingtreding van de laatste fase van het spreidingsplan waardoor vele van inwoners van de ene op de andere dag geconfronteerd werden met vliegtuiglawaai. De laatste maanden is de hinder nog sterk toegenomen door wijzigingen op het vlak van de windnormen. En nu krijgen we voor de derde keer op rij een pak overlast door de wijziging van deze week m.b.t. het preferentieel baangebruik. We kunnen dan ook niet meer spreken van een eerlijke spreiding, maar van een onaanvaardbare concentratie van de lawaaihinder, in een corridor die ook boven onze gemeente loopt."

 

Albert Vandezande en Marianne Thyssen hebben er alle begrip voor dat de Vlaamse regering niet onverdeeld gelukkig is met de federale regeringsbeslissing. Ze hebben de reactie van de Vlaamse minister van leefmilieu genoteerd. "Enkel een billijke en evenwichtige verdeling van de hinder kan tot een duurzame oplossing leiden. We vestigen nu al onze hoop op de monitoring van de lawaaihinder door de Vlaamse overheid en op meer doordachte wijzigingen na de evaluatie van het spreidingsplan,"

aldus nog Marianne Thyssen en Albert Vandezande.

 

Voor meer informatie :

 

Marianne Thyssen, 0475/32.18.50