21:19:19

Newsflash

Newsflashes
controletoren belgocontrol zaventem zaventem_landing zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventemaerial_photo steenokkerzeel_kappel
Reactie Dhr. Van Rompuy : "Trop is te veel." PDF Afdrukken E-mailadres
Politieke reacties
Geschreven door WebMaster   
zaterdag 30 april 2005 16:19

Trop is te veel

Zelden is de afgelopen jaren zo geknoeid met een dossier als dat van de lawaaihinder rondom Zaventem. Minister Anciaux noemt het zelf een «klotendossier». Elk jaar wordt radicaal van koers veranderd en steeds meer mensen verenigen zich in actiecomités en gaan naar rechtbanken omdat ze zich door de overheid benadeeld voelen. Het draagvlak van de luchthaven is door de carrousel van beslissingen kapot gemaakt.

In geen enkel land ter wereld wordt het gebruik van routes en pistes gebaseerd op louter politieke beslissingen. Elke wetenschappelijke basis ontbreekt en de bevolking voelt zich het slachtoffer van willekeur.

De wijzigingen aan het spreidingsplan hebben de onvrede rondom de luchthaven verder aangewakkerd. Om een probleem op te lossen wordt een nieuw gecreëerd.

Zo stelt minister Landuyt vanaf 27 april een nieuwe landingsbaan voor waarbij nachtvluchten komende van Mechelen, over Zemst, Kampenhout en Perk zonder enig overleg met de inwoners en zonder studie over de impact voor de omwonenden worden ingevoerd. De inwoners van Sterrebeek en Tervuren zullen de volgende weken af te rekenen hebben met alle dagvluchten tijdens het weekend (vanaf zaterdag 14u tot zondagavond 17u). Het gaat hier om circa 450 vluchten overdag waar deze gemeenten 2 jaar terug tijdens het weekend geen enkele dagvlucht kende. Intussen krijgen deze gemeenten nog 40% van de nachtvluchten te verwerken.

In naam van de zogenaamde spreiding wordt de leefbaarheid van dorpskernen aangetast. Vandaag heb ik namens de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement de jongste aanpassingen aan het spreidingsplan onaanvaardbaar genoemd. Ook de burgemeester van Zaventem, Vermeiren (VLD), stelde dat het huiswerk moet worden overgedaan. Het antwoord van Frank Vandenbroucke namens de Vlaamse regering was ontgoochelend. In de volgende dagen zullen we een resolutie indienen in het Vlaams Parlement waarbij voor het weekend een nieuwe regeling moet worden uitgewerkt die een einde stelt aan de nieuwe concentratie van dagvluchten over de regio Sterrebeek-Tervuren-Huldenberg.

Lawaaihinder is geen politieke kwestie, het gaat om de kwaliteit van het leven. Als men rondom een luchthaven woont, moet men leven met hinder. Maar trop is teveel. De last van de luchthaven verschuift meer en meer oostwaarts. De politieke zwaargewichten verdedigen Brussel en de Noordrand. De inwoners van Kortenberg, Steenokkerzeel en Sterrebeek voelen zich hiervan meer en meer de dupe.

Als volksvertegenwoordiger van de regio zal ik met grote strijdlust mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik laat mijn mooie gemeente en haar inwoners niet in de steek. Ook hier voel ik mij free.
Erik Van Rompuy