22:34:07

Newsflash

Newsflashes
zaventem_landing steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_luchthaven1 zaventemaerial_photo controletoren belgocontrol zaventem steenokkerzeel_kappel
Vier milieu-organisaties (BBL, BRL, IEB en IEW) pleiten voor invoering kersinetaks (GVA) PDF Afdrukken E-mailadres
Luchthavens België
Geschreven door WebMaster   
dinsdag 03 mei 2005 00:00
 De luchtvaart is schadelijk voor het milieu en dus zou ook de groei van het vliegverkeer moeten afgeremd worden, bijvoorbeeld door de invoering van een kerosinetaks. Dat bepleiten vier Belgische milieu-organisaties.
Het gaat om de Bond Beter Leefmilieu, Brusselse Raad voor het Leefmilieu,
Inter-environnement Bruxelles en Inter-environnement Wallonie dinsdag in een mededeling. Volgens de organisaties steeg de CO2-uitstoot tussen 1990 en 2000 van 82 tot 130 miljoen ton, alleen al voor de vijftien EU-lidstaten.
Bij een onveranderd beleid zou het luchtvaartverkeer tegen 2050 verhogen met factor zes à vijftien.
De milieu-organisaties wijzen op de gevolgen voor het milieu van die stijging in het luchtvaartverkeer en pleiten daarom om "alternatieven aan te moedigen". Het gaat dan bijvoorbeeld om het treinverkeer. Ze pleiten voor een kerosinetaks, waardoor luchtvaart duurder wordt en de concurrentie met andere vervoersmiddelen (die taksen op hun brandstof betalen, nvdr.) eerlijker gebeurt. Vorige week waarschuwde de IATA, de internationale organisatie die de luchtvaartsector vertegenwoordigt, nog dat 2005 een moeilijk jaar wordt door de hoge kerosinekosten.

© 1994-2004 Concentra |Media|